I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Blog : Pravi narod na pogrešnom mestu

Objektivni razlozi pada reputacije srpske države

“E siromasi Slavjani, što bi Evropa bez robovah, da joj nije njih!”, Njegoš

Poslednjih četvrt veka slušamo sve češće da je reputacija naše zemlje loša. Čak je i pitanje iz naslova retoričko jer podrazumeva da je reputacija Srbije loša. Međutim, pre adekvatnog odgovora, iz naslova se može iščitati još jedno pitanje : sa čijim dobrim reputacijama se reputacija Srbije ima porediti da bi izašla loša, i šta to čini reputaciju neke zemlje dobrom ili lošom?

UrosIDa bi se odgovorilo na ova pitanja, neophodan je uvid u istorijske prilike Srbije, balkanskih zemalja i udaljenih evropskih sila koje su najviše uticale na tok istorije. Svakako da i unutrašnje prilike imaju uticaja na istoriju Srbije, ali na njih se nećemo osvrtati zato što su, kako ćemo videti, spoljni faktori opredelili našu sudbinu nezavisno od poteza naših vladara. Ovaj serijal će biti prikaz odabranih istorijskih momenata od pojave Srba na Balkanu, do II svetskog rata koji  će pokazati razvoj naše reputacije, kao i ko je i koliko odgovoran za nju.

Srbi su se kao narod pojavili na ovom području kao najamnička vojska Vizantije u borbi protiv Avara. Kao nagradu za službu, dobili su deo vizantijske teritorije. To se desilo u VII veku, i od tada postoje pouzdaniji izvori o prvim srpskim vladarima. Ispostaviće se vrlo brzo da je ta teritorija najgora moguća na kojoj je neki narod mogao da se naseli.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Na Balkanu su tada dominirali Bugari i Vizantija, a u X veku su se kao sila pojavili i Ugari. Naredna četiri veka su istorija neprestanih sukoba tih triju sila i to na tlu Srbije, koja se nalazila tačno između njih. Svakog srpskog vladara su te sile želele da postave ili bar pridobiju za svoje interese, a ako ne bi uspeli da ga sruše, i dovedu svog vazala. I tako u krug. U tom večnom ratu granice Srbije su se povećale kada je za vreme vladavine Uroša I (1243.-1276.) otkriveno rudno bogatsvo, dovedeni rudari Sasi, a kapital počeo da koristi za vojno jačanje i ekspanziju. Da bi sprečila širenje Srbije, Vizantija je ubrzo bila primorana da unajmi vojsku sa strane da bi ih suzbila, baš kao što je nekada unajmila same Srbe da bi potisnula Avare. Ta vojska, koja je stupila na Balkan početkom 14.veka, bili su Turci. Ostali su pokorivši sve do Beča do XX veka. U čemu je bila njihova tajna?

Došavši da ratuju za Vizantiju, Turci su zatekli opšte rasulo na Balkanu. Gomilu razjedinjenih država bez jakih vladara, sa osionom i halapljivom vlastelom koja je svaki lični interes pretpostavljala državnom i decenijama jačala svoj položaj na štetu države i gomilu gole i bose raje bez osećaja nacionalne pripadnosti.

SONY DSC

Takva je bila sredinom XIV veka i Srbija, i to u trenutku kada je bila najjača. Turska je snaga, dakle dolazila iz slabosti balkanskih zemalja. U napredovanju, Turci nisu nikad protiv sebe imali udruženu snagu nijedne države, a najčešće su osvajali pomažući jedan deo snaga  u zemlji, računajući na izdaju ili pasivnost drugih delova. Osim toga, takvog trulog feudalizma u Turskoj nije bilo. Sultan je bio apsolutni gospodar. Nasledne kastinske predrasude nisu postojale i svaki čovek je mogao, ako je imao sposobnosti, da dogura do vezira. I sve to pod jakom verom i zastavom, sa jednim ciljem i organizovanom vojskom.

Vizantiju je pored Ugara, od XIV veka zamenila Turska. Jasno je da Srbi, opet u procepu i na bojištu dve sile, nisu mogli ni da pomišljaju o vođenju nezavisne politike. Mogli su se prikloniti jednoj strani, ili biti neutralni. Kroz istoriju, jasno ćemo pokazati, naši vladari su probali sve. Šta god su radili, izazivali bi gnev, odmazde i pustošenja suprotne strane. Ni Turci ni Ugari, pak, nisu dozvoljavali neutralnost. Hteli su čiste odnose. Ubrzo je pokleknula i Ugarska a Turska je došla do praga austrijskog carstva.

Istorija

Za Srbe to nije bila nikakva promena. I po treći put u istoriji su se našli stišnjeni na teritoriji sučeljavanja dveju vele-sila, ovog puta Austrije i Turske. I opet nekoliko vekova. Srbi su vremenom, živeći neprekidno na ratnoj granici, postali narod graničara, večnih stražara na tuđ način, pod oružjem. Nije bilo moguće da takav narod razvije bilo kakve druge sposobnosti. Ratnički život je od početka postao i ostao glavno zanimanje i hleb.

Nastaviće se….

Autor : Vladimir Vasiljev, doktorant političkih nauka, direktor GNB“Žarko Zrenjanin“

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh