I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Bliži se Festival čvaraka u Mužlji

Takmičenjem u pravljenju čvaraka i defileom u maskama kroz centar naselja, članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja započeće u subotu 18. februara, tradicionalni Festival čvaraka. Ovaj Festival se organizuje u sklopu manifestacije „Dani zime u Mužlji”.

Cilj manifestacije jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Ljubitelji zimskih domaćih jela će već od 10h moći da kupe pečene kobasice, a od 12h da uživaju u ukusima mužljanskog ovčijeg paprikaša.

Fordomanija

Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počeće u 11h na terenima Sportskog centra „Lehel”. Organizatori će učesnicima obezbediti 10 kg slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko slanine. Takmičarima je dozvoljeno da budu kreativni i da ono što predaju žiriju, bude dekorisano, lepo i na oko.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11 i 30 iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratiti“ ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, žiri će izabrati i nagradom obradovati vlasnike najkreativnijih maski.

Posetioci će tokom manifestacije moći da kupe domaće pečene čvarke i da uživaju u njihovom ukusu i mirisu. Pored čvaraka, prisutni će moći da probaju i kupe ostala tradicionalna zimska jela – šunke, kobasice, slanine, sir, koja će, uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, moći da zaliju domaćim, kuvanim vinom.

Ovako je bilo prošle godine

Piše: Tivadar Borbelj

Foto: Milan Nedeljkov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh