I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Auto škole obustavile rad čekajući novu dozvolu

U Zrenjaninu su pre tri sedmice obustavljene Obuke kandidata za polaganje vozačkog ispita, jer auto škole nisu uspele da u datom roku ispune uslove propisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Učionice su prazne, vozila na parkinzima, a instruktori bez jasnog saznanja kada će im ponovo biti dozvoljen rad. Da bi ponovo otvorili vrata za kandidate, neophodna je nova dozvola za koju su od ukupno 13 auto škola u Zrenjaninu, podnele njih devet.

Među njima je auto škola „Zeleni talas“ koja se posle 22 godine rada, našla u specifičnoj situaciji. Vlasnik „Zelenog talasa“, Milorad Raškov, kaže za portal I love Zrenjanin da su auto škole dovedene u nezavidno stanje i da nije bilo šanse da u datom roku ispune sve što se od njih očekivalo.

milorad-raskov– Nisam zatvorio svoju auto školu, već sam po nalogu Policijske uprave, sa vlasnicima ostalih auto škola u gradu dobio nalog da dva dana nakon objave novog pravilinika u njihove prostorije donesem sve registre za upis đaka kako bi se „podvukla linija“. Ukoliko bismo prekršili taj postupak i nastavili održavanje teorijskih ili praktičnih časova, preti nam kazna od 800.000 dinara. Učenici su trenutno na čekanju za nastavak obuke, a auto škole koje su neke od propisa u novom pravilniku ispunile, ovih dana dopunjavaju tražene uslove čekajući novu dozvolu. Tek nakon izlaska komisije Ministarstva saobraćaja koja je dužna da u svakoj auto školi u Srbiji utvrdi ispunjenost uslova, možemo dobiti dozvolu i nastaviti rad. U Srbiji ima 900 auto škola, a komisija je uspela jako malo njih do sada da pregleda. U Zrenjaninu je od 13 auto škola, njih 9 podnelo zahteve za novu dozvolu, a ostale koje su verovatno u finansijskoj nemogućnosti da ispune zahteve, moraju da prestanu da se bave tom delatnošću. Taksa za podnošenje zahteva za novu dozvolu iznosila je 80.000 dinara, kaže Milorad Raškov.

NOVI USLOVI ZA UČIONICE, VOZILA, PREDAVAČE I TESTOVE

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Naš sagovornik kaže da su auto škole po starom režimu radile do 24. oktobra, a da ih je dan kasnije u Službenom glasniku sačekao novi podzakonski akt kojim su definisana nova pravila. Neke od novina su vlasnici škola videli tek tog dana.

Od škola se, novim aktom traži da učionice za teorijsku obuku kandidata imaju minimalnu površinu od 25 kvadrata i visinu 2,4 metra, poligon više ne može da bude dug 30 već 51 metar, na krovu vozila za obuku više ne može da se ispisuje naziv škole već samo oznake „L“.

Zapisnici, pravilnici i obrasci koji su se koristili do 24. oktobra, sutradan nisu bili upotrebljivi.Tako je na obrascu vođenja evidencije na vozačkom ispitu đaka, promenjen broj bodova za određene greške, a uvedene su i neke nove greške.

– Trenutno se nalazimo u vakuum situaciji. Iako smo pojedine stvari prilagodili, poput izgleda učionica za koje smo ranije bili upućeni, za ostale stvari nismo dobili prelazni rok. Neke stvari su tražene odmah, a neke poput video nadzora i ugradnje tahografa u automobile, prolongirane su za 2014 godinu. S obzirom da je nemoguće  ugraditi standardni tahograf, preporučuje se digitalni koji košta 1000 evra i to je samo jedan od troškova koji su povećani. Novi zakon je gotovo prepisan od Zakona saobraćaja u Norveškoj, a mismo daleko od njihovog standarda i mogućnosti, kaže Raškov.

zeleni-talas
Svaka škola mora imati 3 instruktora i predavača teoretske nastave, i po jedno vozilo za svaku kategoriju. Ipak, ključan je predavač sa licencom koji mora raditi samo u jednoj školi.

Iako je najpre postojao predlog da predavač teorijske nastave mora imati završen saobraćajni fakultet, novim pravilnikom je definisano da ta osoba u novoformiranoj agenciji za saobraćaj mora izvršiti dodatno usavršavanje i sticanje posebne licence. U Zrenjaninu trenutno postoji  samo jedan predavač sa traženom licencom što je nedovoljno za broj auto škola u gradu. Nekoliko saobraćajnih inženjera su u fazi  polaganja za licence i u njih veliku nadu polažu auto škole koje su podnele zahtev za novu dozvolu, jer ukoliko ih ne budu imali,  automatski neće ispuniti dalje uslove.

POOŠTRAVANJE POLITIKE TEORIJSKIH TESTOVA

Kandidate će u novim učionicama, onog momenta kada škole ponovo budu otvorile svoja vrata, sačekati nekoliko izmena. Neke od grešaka sada nose više bodova, a procenat dozvoljenih grešaka smanjen je sa 20 na 10%, kažu u auto školama. Sačekaće ih i izmene rada na poligonu, za koje su se instruktori već pripremili. Na nivou cele Srbije, obuka i dalje košta oko 50.000 dinara na kojih se dodaju 8500 dinara za obuku iz Prve pomoći, a zatim slede i lekarsko uverenje, naknada za vozačku dozvolu, i izlasci na teorijsko i praktično polaganje što je još oko dodatnih 15.000 hiljada.

instruktori
AUTO ŠKOLE ZAPRETILE ŠTRAJKOM

Revoltirane rokovima koji su ih zadesili, auto škole u Srbiji predložile su državi da još jednom razmotri donete odluke i da donese rešenje koji će im omogućiti da nastave rad sa kandidatima dok čekaju dolazak komisije za utvrđivanje svih propisa koje su prilagodili. U slučaju da država ne odreaguje, lako bi se moglo desiti da auto škole stupe u štrajk kojima bi se solidarno pridružili i taksisti.

Foto : kurir-info.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh