I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Apel ženama da se odazovu pozivu za skrining grlića materice

Gradsko veće nedavno je donelo Odluku da se na teritoriji Grada Zrenjanina u naredne tri godine sprovede besplatan skrining grlića materice radi ranog otkrivanja kancera.

Odluka je doneta na inicijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije i po preporuci Instituta za javno zdravlje da se lokalna samouprava aktivno uključi u poboljšanje zdravlja stanovništva na svojoj teritoriji.

times cervical cancer

Veliki ulogu u donošenju ove odluke imali su i trenutni statistički podaci po kojima je samo u srednjobanatskom okrugu u periodu od 2003. do 2010. godine registrovano čak 255 žena obolelih od karcinoma grlića materice.

I Taxi Zrenjanin

Od tog broja, njih 68 je umrlo, a većina je živela na teritoriji Grada Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema rečima dr Bobana Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast zdravstva, skrining će obuhvatiti standardizovane procedure za dokazivanje i isključivanje karcinoma grlića materice. Testovima će biti obuhvaćene sve žene od 25 do 65 godina starosti.

„Predviđeno je da se program sprovodi u naredne tri godine, a njime bi na godišnjem nivou bilo obuhvaćeno oko 11.700 žena. Neophodan materijal i kompletni finansijski troškovi biće pokriveni sredstvima iz budžeta Grada“, istakao je Đukanović.

Preventivni pregled, odnosno skrining metoda karcinoma grlića materice je PAP-a test (Papanikolau test), vrsta pregleda vaginalnog brisa čija je uloga otkrivanje promena na ćelijama grlića materice. U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda, Vaš ginekolog će pažljivo, četkicom ili špatulom, uzeti bris sa grlića materice. U tom brisu se nalaze i ćelije sa površine grlića materice. Uzorak se potom šalje u laboratoriju gde će biti analiziran pod mikroskopom. Na ćelijama se posle bojenja po Papanikolau metodi jasno mogu uočiti promene koje ukazuju na postojanje moguće maligne bolesti.

Nosilac projekta je Dom Zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, a Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ će sa pružiti pomoći u stručnom i kadrovskom potencijalu.

IMG_2914 OBRADA mejl

„Ovako se prave ogromne uštede u zdravstvu. Terapija u slučaju odmaklog stadijuma karcinoma – koja obuhvata operativno lečenje, hemoterapiju, pa često i zračnu terapiju, samo za jednog pacijenta košta više nego skrining test za 11.700 žena“, napominje naš sagovornik i dodaje da će ovaj projekat koštati Grad oko 750 hiljada dinara.

Da bi realizacija skrininga otpočela, neophodno je ispoštovati određenu zakonsku proceduru. Prema Đukanovićevim rečima, „veći deo posla je obavljen i čeka se dozvola Ministarstva zdravlja“.

PACIJENTKINJE SE NE JAVLJAJU SAME – LEKARI POZIVAJU

„Zamišljeno je da se skrining test grlića materice obavlja tako što se pacijentkinje neće javljati same – već će biti pozivane od strane svog izabranog ginekologa. Ovim putem molim sve žene da se odazovu tom pozivu, a ujedno apelujem i na sve osobe ženskog pola koje još uvek nemaju svog izabranog ginekologa da to što pre učine“, poručuje Đukanović.

Veliku ulogu u projektu imala je dr Žanka Subić, koordinator za skrining Srednjobanatskog okruga.

„Ona je od samog početka uključena u organizaciju i sprovodjenje ovog programa, i sa svoje strane je uradila najveći deo poslova – kako bi ovaj program zaživeo na području srednjeg Banata“, ističe na kraju Đukanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh