I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Analizama utvrđeno – Begej opterećen organskim jedinjenjima

Studenti Tehničkog faklulteta „Mihajlo Pupin“ saopštili su istraživanje uzorkovanja vode iz Begeja koje su sproveli početkom meseca u akciji „Begej u epruveti“.

U plovidbi Begejom, studenti su uzimali uzorke vode sa pet lokaliteta na potezu od industrijske zone na ulazu u grad iz pravca Kleka, do Aleksandrovačkog kanala na delu Begeja kod izlaza iz Zrenjanina.

Zagadjen-Begej-Foto-Ferenc-Lazar
Analizom uzoraka, zabeležene vrednosti pH i suspendovanih čestica bile su u opsegu vrednosti definisanih za I i II  klasu vode koje se smatraju vode sa odličnim, odnosno dobrim ekološkim statusom. Izmeren nivo koncentracije kiseonika u svim uzorcima pokazuje vrednosti u opsegu od 6 do 7 mgO2/l,  po čemu se voda Begeja može svrstati u III klasu vode, kao voda koja ima umeren ekološki status.
 
Vrednosti biološke potrošnje  kiseonika, u 4 analizirana  uzorka (uzorci  1,  2,  3  i  4) pokazuju vrednosti po kojima se voda Begeja može svrstati u II klasu. Međutim, u uzorku koji je uzet nakon uliva Alesandrovačkog kanala (uzorak 5) pokazuje vrednosti koje ga svrstavaju u III klasu, čime je potvrđen snažan uticaj voda ovog kanala na kvalitet vode u Begeju.  
 
U površinskoj vodi izmerene su visoke koncentracije fosofora koje u pojedinim uzorcima dostižu i vrednosti koje je svrstavaju u IV klasu  vode,  odnosno vodu sa slabim ekološkim statusom. Površinske vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu se koristiti ni u jednu svrhu.

Analiza vode je generalno pokazala da su vode Begeja opterećene organskim jedinjenjima i nutrijentima što prouzrokuje niske koncentracije rastvorenog kiseonika i eutrofikaciju kao posledičnog procesa.

PerSu marketi

– U cilju sveobuhvatnog sagledavanja kvaliteta površinskih voda u Begeju, neophodno je pored analiziranih parametara, sprovesti analizu vode na više mernih mesta sa proširenim obimom parametara koji bi, pored hemijske analize, uključili i biološku analizu reprezentativnih i posebno osetljivih vrsta. Kao jedna od mera koje je se postavljaju kao imperativ za poboljšanje vode u reci Begej jeste prečišćavanje otpadnih voda iz prisutne industrije i strožija kontrola difuznih izvora, kao što su deponije, poljoprivredne površine, farme – navodi se u zaključku izveštaja studenata Tehničkog fakulteta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Foto : Ferenc Lazar

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh