I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Alarmantna situacija u strogom centru grada

Nekadašnja atraktivan objekat u strogom centru grada, biznis centar „Banat“ odavno je poluprazan, a od letos je njegov suteren usled izlivanja kanalizacije u potpunosti poplavljen.  Zgradom se šire neprijatni mirisi, a unutar kancelarija stvaraju se legla komaraca.Vlasnici i zakupci lokala u tom centru suočavaju se sa ovim problemom svakog dana, ali njegovo rešenje deluje kompleksno. Uzrok je problematična vlasnička struktura, sudski sporovi vođeni oko staranja objekta što je svakako uticalo na to da interesovanje za ovaj objekat skoro potpuno zamre.

Banat biznis centar

Spoljašnjost Biznis centra „Banat“ ne ukazuje ogroman problem

U razgovoru sa pojedinim vlasnicima i zakupcima poslovnih prostora, saznali smo da je problem verovatno nastao usled loše urađenog kanalizacionog izliva, koji je niži od gradske kanalizacije, te se fekalije zadržavaju u suterenu. „Koliko sam upućen, u pitanju je kvar na pumpi koja ima ulogu da podiže nivo fekalija u gradsku kanalizaciju“, rekao nam je Dragomir Smiljanić, vlasnik galerije „Amfora“, koji je kupio ovaj lokal u biznis centru „Banat“ još 1992. godine.

Fordomanija

On je dodao da se sada svi zakupci i vlasnici suočavaju sa pomenutom havarijom u suterenu, koji je potopljen sve do prvog stepeništa. Kao otežavajuću okolnost, Smiljanić je naveo da trenutno postoji mali broj vlasnika koji još uvek posluju u svojim lokalima, a da zakupci nisu zainteresovani za plaćanje bilo kakvog održavanja zgrade.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pliva podrum
Poplavljen suteren biznis centra

Vlasnici i zakupci lokala sa kojima smo razgovarali smatraju da problem mora što pre da se reši, ali očekuju da inicijativu za saniranje havarije u suterenu treba da preuzme „Banat film“, koji je prema njihovim rečima zadužen za održavanje zgrade.

SPORNA ISTORIJA BIZNIS CENTRA „BANAT“

U potrazi za istinom kontaktirali smo i vlasnika „Banat filma“, Dragana Vidakovića. On je podsetio da je postao vlasnik „Banat filma“ 2005. godine, a da problem „Banat“ biznis centra datira još od devedesetih godina.
Prema rečima našeg sagovornika, „Banat film“ je 1991. godine potpisao ugovor sa preduzećem „Korni“, kao investitorom izgradnje biznis centra „Banat“. Na osnovu tog ugovora, „Banat film“ je ustupio parcelu na kojoj je investitor trebao da izgradi objekat, i da u roku od godinu dana „Banat filmu“ za uslugu ustupanja plati tadašnjih 400.000 maraka. Na osnovu pomenutog ugovora, „Korni“ je kao investitor bio u obavezi da „Banat filmu“ obezbedi i prostor od 36 kvadrata na prvom spratu, kao i da uknjiži sve zajedničke prostorije na ime „Banat filma“, kako bi on kao vlasnik mogao da osigurava i obezbeđuje zgradu, ali i na osnovu ugovora koje bi potpisao sa vlasnicima i zakupcima lokala da im naplaćuje usluge korišćenja.

Podrum

Uznemiravajući prizor u jednoj od najvećih poslovnih zgrada u centru Zrenjanina

Vidaković kaže da se ipak stvari nisu odvijale po predviđenom planu. Investitor je otpočeo izvođenje radova,  i istovremeno, unapred prodavao lokale. Naš sagovornik kaže da su zbog rata na prostorima bivše Jugoslavije, radovi na izgradnji 1992. godine usporeni, ili čak obustavljeni. Zgrada nije završena, a „Banat film“ nikada nije ni potpisao ugovore sa vlasnicima i zakupcima, koji bi mu omogućili gazdovanje nad objektom. „Banat film“ je 1994. godine tužio investitora i ubrzo nakon toga dobio presudu , pa zatim na svoje ime uknjižio sve što je do tada bilo završeno. „Banat film“ je tada preuzeo na sebe i obavezu da završi objekat i stavi ga u funkciju. Međutim, već sledeće godine, investitor se ponovo pojavio i pokrenuo sudski proces koji je trajao sve do prošle godine. Sve vreme na snazi je bila sudska zabrana na izvođenje bilo kakvih radova na objektu, zatim zabrana otuđivanja lokala, a u zemljišnim knjigama je upisana zabeleška o nemogućnosti „Banat filma“ da gazduje tim prostorom, niti da izvrši tehnički prijem objekta. Upravo iz tog razloga je naneta velika šteta i licima koja su ranije kupila lokale, ali i samom „Banat filmu“, navodi Vidaković.

Banat biznis centar unutra

Od 96 lokala u Biznis centru Banat, samo 15 – ak u funkciji

Nakon dugog niza godina, koliko je trajao sudski proces, sud je utvrdio da je „Korni“ kao investitor ispoštovao svega nekoliko procenata obaveza na osnovu ugovora o izgradnji, ali se postavlja pitanje, zašto je sve to moralo da traje 20 godina?
„Investitor je još u samom startu prodao 2/3 lokala, a ogromna većina vlasnika danas ni ne koristi taj prostor. Ugovor koji je „Banat film“ potpisao sa „Kornijem“ je raskinut i postao je pravosnažan prošle godine, tako da su svi stanari sada u mogućnosti da tuže onoga ko im je prodao prostor, i tako ostvare svoja prava. Mnogi od njih još uvek nisu u zemljišnim knjigama upisani kao vlasnici, već se kao jedini vlasnik navodi „Banat film“, jer je građeno na našoj parceli. Međutim, istina je da je u našem stvarnom vlasništvu samo potkrovlje i jedan lokal na prvom spratu, koji se trenutno ne koriste, ističe Vidaković. 

Banat biznis centar plafon

 Hodnici u nekadašnjem biznis centru

Vlasnik „Banat filma“ dodaje da većina vlasnika i zakupaca nije zainteresovana da učestvuje u održavanju zgrade, niti da prevede lokale na svoje ime. „Iako nismo bili ni u kakvoj obavezi, Banat film je do nedavno plaćao sve komunalije, i izdvojio nekoliko stotina hiljada dinara za zajedničko osvetljenje, jer se strujomer koji reguliše osvetljenje u hodnicima i suterenu još uvek vodi na naše ime. Iako su svi vlasnici i zakupci koristili tu struju, niko od njih nije želeo da nam nadoknadi ta sredstva, te smo na kraju bili prinuđeni da odjavimo brojilo. Iz tog razloga sada nema struje u suterenu i hodnicima. „Banat film“ je završio potkrovlje na zgradi, stavili smo pločice na terasi kako bi sprečili prokišnjavanje, čak smo u nekoliko navrata sanirali i krov. Ništa od toga nam nije nadoknađeno“ navodi Vidaković.

Dragan Vidakovic
Dragan Vidaković : U rešavanje problema se moraju uključiti svi

Kao jedno od mogućih rešenja problema u ovom objektu, Vidaković navodi formiranje Skupštine stanara. „Na osnovu zakona o stanovanju, svaka zgrada koja je etažirana mora da ima formiranu Skupštinu stanara, koja će biti ovlašćena da se brine o održavanju zajedničkih prostorija. Ja sam u nekoliko navrata pokušavao da oformim Skupštinu stanara, ali na moj poziv se nije odazvao dovoljan broj zainteresovanih, koji bi formirali većinu. „Banat film“ ne beži od obaveza, i ukoliko se u narednom periodu formira Skupština stanara, mi ćemo na sve moguće načine učestvovati u održavanju zgrade. Mi smo ravnopravni sa ostalim vlasnicima i zakupcima, pa ćemo u skladu sa tim u svim eventualnim troškovima učestvovati u srazmeri našeg vlasničkog udela“, na kraju ističe Vidaković.

U odnosu na alarmantnu situaciju čini se da je manje važno da li je u pitanju preuzimanje odgovornosti, nesloga vlasnika i zakupaca lokala ili nešto treće. Činjenica je da u centru grada imamo ozbiljan problem koji tek može postati izražen u sezonama koje nas očekuju i porastu dnevne temperature.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh