I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Aktuelni radovi u višegodišnjim zasadima voća

Period niskih temperatura i ulazak biljaka u fenofazu mirovanja, je vreme kada u višegodišnjim zasadima voća treba obaviti niz agrotehničkih i pomotehničkih mera u cilju što bolje pripreme biljaka za nastupajući zimski period.

voce

Jedan od najvažnijih poslova koji u ovom momentu treba obaviti je osnovno đubrenje voćnjaka. Upotrebljavaju se kompleksna mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora i kalijuma u odnosu na azotnu komponentu. Normu upotrebljenih mineralnih đubriva treba odrediti na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta.

U toku novembra meseca najbolje je početi sa jesenjom sadnjom voćaka. Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju sadnja se može izvoditi i tokom celog zimskog perioda sve do proleća. Radovi koje treba sprovesti su podrivanje, oranje i površinska fina priprema zemljišta, a nakon toga i kopanje pojedinačnih jama za svaku voćku.

PerSu marketi

 

voce zasadKrečenje stabala je takođe mera koju treba primeniti tokom jeseni, a ne u proleće kako je to u praksi čest slučaj. Glavni cilj ove mere je da se ublaži negativno dejstvo niskih temperatura na voćke kao što su pucanja kore debla pa i sušenja celih stabala. Bela boja tokom zimskog perioda odbija sunčeve zrake čime se umanjuje zagrevanje stabala tokom dana i smanjuje temperaturna oscilacija između dana i noći. U rano proleće, kod okrečenih stabala se usporava kretanje sokova i time odlaže početak vegetacije. Krečna mešavina se priprema od 5kg negašenog kreča, 0,5kg kuhinjske soli i 200 – 250 g sumpora u prahu. Osim debla preporučuje se i krečenje dela ramenih grana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jesenje prskanje bakarnim preparatima predstavlja vid zaštite preventivnog karaktera tj. fungicidno delovanje preparata na prezimljujuće oblike patogena. Ovim prskanjem može se postići značajno smanjenje infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti a izvodi se na temperaturama iznad 50C.

U gustim intenzivnim zasadima voća, sakupljanje protivgradne mreže treba obaviti pre nastupajućih niskih temperatura i mogućih snežnih padavina. Pravovremeno sprovođenje svih navedenih mera obezbeđuje jednu sigurnu proizvodnju i adekvatnu zaštitu višegodišnjih zasada voća kako za tekuću tako i za narednu vegetacionu sezonu.

Maja Martinov,

PSS Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh