I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

6 SLIKA – Pripreme za Kobasicijadu u Belom Blatu

Nekada, i ne tako davno, svinjokolji su pored gastronomske pozicije imali i značajnu socijalno-rodbinsku dimenziju.

Mnogi rođaci, koji čak i nisu bili u istom ataru, dolazili su na svinjokoljsku „ gozbu“. O komšijama, kumovima, prijateljima i da ne govorimo.

belo-blato

Ipak, u svemu tome postojala je i neka mera, pa su i sami gosti bili svesni činjenice da nešto mora preostati i domaćinima. Naravno, reč je o nekoj vrsti uzdržanosti, ali i izboru hrane za tako veliki broj usta.

I Taxi Zrenjanin

Od raznog sirovinskog materijala poput iznutrica, barene glave, sitnijeg „otpadnog“ mesa koje nije bilo predviđeno za sušenje, i još nekih drugih delova, vešte domaćice pripremale su jutarnji doručak od krvi, luka, džigerice i gronika, paprikaš za ručak, a za večeru je na meniju bila supa-čorba od svinjskih kostiju uz obaveznu hurku i  domaće kobasice. Sve to zapečeno sa debelim kriškama krompira u staroj paorskoj pećki…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

mesenje-kobasica

basice1

 

kobasice

 

basice-krompir

Uz to, išla je kuvana rakija u ranim jutarnjim satima za prvu ruku i lagano domaće vino za kasnije, da ostanu majstori pribrani. A salčići za kraj, kao poslastica prava.

Odrasli su u kasnim večernjim satima prelazili  na banak, dok je zapećak bio rezervisan za najmlađe, gde su i zanoćili. Najuporniji su tako dočekali i prve petlove, dok su domaćice raspremale nered koji je zaostao  za majstorima. I tako, prolazili su svinjokolji, devojke su se udavale, postajale su domaćice, a mladoženje majstori pravi. Neka druga deca zauzimala su svoj prostor u zapećku, a dospeli stari pričali su opet svoje priče do ranih jutranjih petlova.

Životni krug se nastavljao samo sa novim „glumcima“. U novije vreme i svinjokolji su poprimili nešto moderniju varijantu pa manifestacije, poput dolazeće kobasicijade, imaju cilj da se ne zaborave stari običaji i sve ono dobro što je utkano u njima.

Organizatori ovogodišnje beloblatske Kobasicijade pozivaju sve zaljubljenike starih običaja da im se pridruže u subotu, 7. februara i, kako kažu naši stari – biće svega i svačega – čvaraka ugojenih, čak i zdrave masti od mangulice prave!

mangulica

Piše Milan Nedeljkov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh