I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

ZREPOK : Nove stope poreza na imovinu na štetu građana

Članovi poslovnog udruženja ZREPOK javno su ove nedelje izrazili nezadovoljstvo po pitanju novih predloženih rešenja Gradske uprave o određivanju visine stope poreza, visini stope amortizacije za utvrđivanje poreza na imovinu, i određivanja zona na teritoriji grada, koja će se 29. novembra naći pred odbornicima Skupštine grada.

PerSu marketi

ZREPOK je upozorio da će ove odluke biti štetne za poreske obveznike i da će se odraziti na život građana.

zrepok-zrenjanin

Bjeloglav, Vidaković i Kovačević na konferenciji za medije

– Ukoliko Skupština grada usvoji nove predloge odluka, uvereni smo da će poreski obveznici u narednoj godini biti veoma neprijatno iznenađeni kada budu dobili rešenja o razrezu poreza na imovinu. ZREPOK je povodom ove problematike uputio inicijativu gradonačelniku da se hitno pristupi izradi novih odluka o naplati poreza na imovinu, da se oformi radna grupa. Gradonačelnik je prihvatio tu inicijativu, međutim,  naši predlozi i primedbe koje smo imali – nisu uvaženi. Ključne primedbe su bile da lokalna administracija nije uspela da proračuna koliki će biti ukupan razrez poreza na imovinu po osnovu novih usvojenih odluka, druga primedba je da je vrlo malo ili gotovo ništa urađeno po pitanju katastarskog sređivanja zbog kog će i dalje veliki broj poreskih obveznika ostati neobuhvaćeni ovim Zakonom poreza na imovinu. Treća ključna primedba je činjenica da se radna grupa opredelila da iskoristi zakonski maksimum po pitanju poreskih stopa, izuzev stope koja se odnosi na građanstvo koja je od maksimalnih 0,4 zadržana na 0,3 odsto. Takoše, zbog promene načina obračuna osnovice za oporezivanje, uz ovakve stope biće drastično uvećan porez na imovinu za postojeće poreske obveznike, rekao je Dragan Vidaković, član ZREPOKA, koji se prvi obratio medijima i javnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na nelogičnosti je ukazao i direktor kompanije BB company, Dragoljub Bjeloglav, podsetivši da je prema Zakonu o porezu na imovinu dosadašnja stopa amortizacije iznosila 2.5 % na godišnjem nivou za građevinske objekte, da je ona novim predlogom smanjena na 1%, dok je lokalna samouprava dala predlog da ona bude još manja, od svega 0,8 odsto.

– Na ovaj način se povećava osnovica za naplatu poreza na imovinu kada su u pitanju građevinski objekti. To će dodatno opteretiti budžete naših sugrađana. Ako napravimo poređenje, odnosno dođemo u situaciju da imamo dva objekta koja se nalaze u jednoj zoni, a koji su različite starosti, gde se ostvaruje prihod od nekih 500 evra po kvadratnom metru, takav objekat će imati umanjenu osnovicu samo za maksimalnih 40 procenata, uporedio je Bjeloglav.

zrenjanin panorama

Vlasnik kompanije Gomex, Goran Kovačević ukazao je da donošenje ovakvih odluka nikako ne vode Zrenjanin u pravcu sredine idealne za ulaganje.

– Imamo jednostavnu situaciju u kojoj je proračunato da će u budžetu grada naredne godine biti manjka oko 400 do 450 miliona dinara zbog donošenja novih propisa na nivou republike. Takođe, imamo situaciju da se nije razmišljalo kako će se smanjiti rashodi, već kako da se povećaju prihodi. Mislim da je nedopustivo da se napravi takav razrez poreza koji će značajno uticati na privredne aktivnosti, a ustvari nemate projekciju koliko će se novaca realizovati. Ova gradska odluka neće imati uticaj na naše poslovanje, ona će imati uticaj na razrez poreza kod poljoprivrednog zemljišta i na onim mestima gde je proširena gradska zona, a u kojoj će se ljudi iznenaditi kada budu dobili porez. Mi porez svakako plaćamo i plaćaćemo ga, ali je pitanje da li će Zrenjanin biti sredina povoljna za poslovanje ili ćemo koristiti sve moguće načine da iscrpimo svaki dinar iz privrede, bez želje da modernizujemo taj sistem i napravimo efikasnu Gradsku upravu, kaže Kovačević.

Prema novom predlogu, poljoprivrednici – vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji do sada nisu bili u obavezi plaćanja poreza na imovinu, sada će plaćati maksimalnih 0,3 odsto.

Na potezu su lokalni odbornici koji će na zasedanju Skupštine dati zadnju reč o predloženim promenama.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh