I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Od početka godine 23 samoubistva na teritoriji PU Zrenjanin

Na teritoriji Policijske uprave u Zrenjaninu, od početka godine prijavljena su 23 samoubistva, a u prošloj godini bilo ih je 39.

samoubistvo
Ove brojke doprinose podatku da je Vojvodina i dalje jedna od najkritičnijih regija u svetu po pitanju samoubistava. Svetski prosek je 16, evropski 13, prosek za Srbiju iznosi 19,5, a u Vojvodini je 24,6. U prevodu, na svakih 19 sati jedna osoba sebi oduzme život.

papicNa Svetski dan prevencije samoubistava, načelnik Odeljenja psihijatrije u zrenjaninskoj bolnici, Dr Tihomir Papić kaže da su na prvom mestu po broju izvršenih samoubistava depresivne osobe, a slede ih oni sa teškim duševnim poremećajima poput šizofrene psihoze.

Žene su vodeće u pokušajima suicida, ali ih muškarci češće izvršavaju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa samoubistava raste među mladima. Skoro četvrtinu samoubistava čine mladi ispod 25 godina.

Za prevenciju je presudna sredina – porodica, radno okruženje, škola. Ukoliko se primete bilo kakve psihičke promene kod nekog, treba mu obavezno pomoći i uputiti ga psihijatru. Statistika pokazuje da je 95 odsto ljudi koji izvrše samoubistvo imalo neki psihički problem, rekao je Dr Papić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh