I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Od početka godine 23 samoubistva na teritoriji PU Zrenjanin

Na teritoriji Policijske uprave u Zrenjaninu, od početka godine prijavljena su 23 samoubistva, a u prošloj godini bilo ih je 39.

samoubistvo
Ove brojke doprinose podatku da je Vojvodina i dalje jedna od najkritičnijih regija u svetu po pitanju samoubistava. Svetski prosek je 16, evropski 13, prosek za Srbiju iznosi 19,5, a u Vojvodini je 24,6. U prevodu, na svakih 19 sati jedna osoba sebi oduzme život.

papicNa Svetski dan prevencije samoubistava, načelnik Odeljenja psihijatrije u zrenjaninskoj bolnici, Dr Tihomir Papić kaže da su na prvom mestu po broju izvršenih samoubistava depresivne osobe, a slede ih oni sa teškim duševnim poremećajima poput šizofrene psihoze.

Žene su vodeće u pokušajima suicida, ali ih muškarci češće izvršavaju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa samoubistava raste među mladima. Skoro četvrtinu samoubistava čine mladi ispod 25 godina.

Za prevenciju je presudna sredina – porodica, radno okruženje, škola. Ukoliko se primete bilo kakve psihičke promene kod nekog, treba mu obavezno pomoći i uputiti ga psihijatru. Statistika pokazuje da je 95 odsto ljudi koji izvrše samoubistvo imalo neki psihički problem, rekao je Dr Papić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh