I love Zrenjanin

  • agencija dane
Aktuelno

18. februara Festival čvaraka u Mužlji

ZrBizNet

Takmičenjem u pečenju čvaraka i defileom u maskama kroz centar naselja, članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje će u subotu, 18. februara u sklopu manifestacije „Dani zime u Mužlji” – zajedno sa nekoliko civilnih udruženja –  organizovati tradicionalni Festival čvaraka.

Cilj ove manifestacije jeste  predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija onih bogatih trpeza, koji su vekovima unazad bili, a zahvaljujući marljivim žiteljima i danas su karakteristike i tradicije ovdašnjeg stanovništva.

Takmičenje u pečenju domaćih čvaraka počeće u 11h na terenima Sportskog centra „Lehel”. Organizatori će učesnicima obezbediti 10 kg slanine, od kojeg će takmičari žiriju morati da predaju 150 gr prečenih čvaraka i prečenu slaninu na dekorativnom posluženju. (Kotizacija za učešće na takmičenju je 500 dinara)

I Taxi Zrenjanin

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11h iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratiti“ ovogodišnju zimu. U okviru ispraćaja žiri će izabrati i nagradom obradovati nosioce najkreativnijih maski.

Posetioci će tokom manifestacije moći da kupe domaće, pečene čvarke i da uživaju u njihovim ukusima i mirisima. Pored čvaraka, prisutni će moći da probaju i kupe ostala tradicionalna zimska jela – šunke, kobasice, slanine, sir…, a ukusna jela će, uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, moći da zaliju domaćim, kuvanim vinom.

Podsetimo se kako je izgledala prošlogodišnja manifestacija

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh