I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

13 zanimljivih činjenica o petku 13.

1. Da li vas plaši petak 13 ? Ako vas plaši, možda imate Paraskevidekatriafobiju – naučni termin za strah od petka 13., od koje je patio i američki predsednik Ruzvelt. Postoji podatak da on tog dana u mesecu nije želeo nigde da putuje, a na prijemu za svojim stolom nikad nije ugostio trinaestoro gostiju.

petak 13

2. Nije jasno od kada i zašto je petak 13. povezan sa lošom srećom. U nekim slučajevima tumači se biblijski, s obzirom da je 13. gost na Tajnoj večeri izdao Hrista, koji je razapet u petak.

3. Strah od broja 13 zove se triskaidekafobija. Broj se smatra nesrećnim jer dolazi nakon broja 12, koji se smatra svršenim, kompletnim brojem – 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, i 12 Isusovih apostola. 

I Taxi Zrenjanin

4. Strah od broja 13 u nekim slučajevima bio je ekstreman : hoteli i bolnice su često preskakali 13. sprat u obeležjima, pa čak i aerodromi (GATE 13)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

5. Sledeća godina u kojoj ćemo imati tri petka je 2015.  Oni će pasti u februaru, martu i novembru.

6. Autor psiholoških trilera Alfred Hičkok rođen je petka 13., a 13. avgusta 1999. bio bi njegov 100-ti rođendan. Film „Broj 13“ koji je trebao da bude Hičkokov rediteljski debi, nikada nije ugledao svetlost dana. On je, navodno, rekao da „film nije bio zanimljiv“.

7. Zašto je petak 13. u našoj svesti urezan kao sujeveran dan? Prema nekim tumačenjima, ako nam se nešto loši jednog petka.13, u našoj svesti će ostati zauvek urezano da je taj dan nosio lošu sreću. Zapravo, vrlo lako ćemo sve negativnosti pripisati datumu.

fobija 3

8. Bivši kubanski vođa Fidel Kastro rođen je na petak 13. 1926. godine.

9. Poznati „baksuz“ rođen na petak 13. je i pisac Semjuel Beket

10. Nije u svakoj kulturi ovaj datum oličenje nesreće. U Italiji petak 17. se smatra nesrećnim danom, dok se 13. smatra srećnim brojem. U Španiji i Grčkoj postoji verovanje da je utorak 13. taj koji je baksuzan.

11. Apollo 13 lansiran je u 13 sati i 13 minuta. Eksplozija se dogodila 13. aprila, koji, doduše, nije bio petak.

12.  U britanskoj tradiciji petak je bio uobičajeni dan za javna vešanja, a do omče je vodilo trinaest stepenika.

13. Strah od petka, 13. ima svoje korene i u Srbiji. Kada su u Beograd uvođeni prvi telefoni 1898. godine, niko nije želeo da uzme broj 13. Na kraju je „nesrećni“ broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh