I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

13 zanimljivih činjenica o petku 13.

1. Da li vas plaši petak 13 ? Ako vas plaši, možda imate Paraskevidekatriafobiju – naučni termin za strah od petka 13., od koje je patio i američki predsednik Ruzvelt. Postoji podatak da on tog dana u mesecu nije želeo nigde da putuje, a na prijemu za svojim stolom nikad nije ugostio trinaestoro gostiju.

petak 13

2. Nije jasno od kada i zašto je petak 13. povezan sa lošom srećom. U nekim slučajevima tumači se biblijski, s obzirom da je 13. gost na Tajnoj večeri izdao Hrista, koji je razapet u petak.

3. Strah od broja 13 zove se triskaidekafobija. Broj se smatra nesrećnim jer dolazi nakon broja 12, koji se smatra svršenim, kompletnim brojem – 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, i 12 Isusovih apostola. 

Fordomanija

4. Strah od broja 13 u nekim slučajevima bio je ekstreman : hoteli i bolnice su često preskakali 13. sprat u obeležjima, pa čak i aerodromi (GATE 13)

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

5. Sledeća godina u kojoj ćemo imati tri petka je 2015.  Oni će pasti u februaru, martu i novembru.

6. Autor psiholoških trilera Alfred Hičkok rođen je petka 13., a 13. avgusta 1999. bio bi njegov 100-ti rođendan. Film „Broj 13“ koji je trebao da bude Hičkokov rediteljski debi, nikada nije ugledao svetlost dana. On je, navodno, rekao da „film nije bio zanimljiv“.

7. Zašto je petak 13. u našoj svesti urezan kao sujeveran dan? Prema nekim tumačenjima, ako nam se nešto loši jednog petka.13, u našoj svesti će ostati zauvek urezano da je taj dan nosio lošu sreću. Zapravo, vrlo lako ćemo sve negativnosti pripisati datumu.

fobija 3

8. Bivši kubanski vođa Fidel Kastro rođen je na petak 13. 1926. godine.

9. Poznati „baksuz“ rođen na petak 13. je i pisac Semjuel Beket

10. Nije u svakoj kulturi ovaj datum oličenje nesreće. U Italiji petak 17. se smatra nesrećnim danom, dok se 13. smatra srećnim brojem. U Španiji i Grčkoj postoji verovanje da je utorak 13. taj koji je baksuzan.

11. Apollo 13 lansiran je u 13 sati i 13 minuta. Eksplozija se dogodila 13. aprila, koji, doduše, nije bio petak.

12.  U britanskoj tradiciji petak je bio uobičajeni dan za javna vešanja, a do omče je vodilo trinaest stepenika.

13. Strah od petka, 13. ima svoje korene i u Srbiji. Kada su u Beograd uvođeni prvi telefoni 1898. godine, niko nije želeo da uzme broj 13. Na kraju je „nesrećni“ broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh