I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

13 prekršajnih prijava za roditelje iz Zrenjanina koji nisu hteli da vakcinišu decu

Protiv 121 roditelja u Srbiji podnete su prekršajne prijave jer nisu želeli da vakcinišu svoju decu. Zbog toga će morati da plate i novčanu kaznu do 50.000 dinara.

– Tokom 2014. sanitarni inspektori napisali su 56 kazni za roditelje iz Vojvodine koji nisu želeli decu da vakcinišu obaveznim cepivima. Po broju napisanih prijava prednjače i roditelji iz Beograda (20) i Kragujevca (28) – kažu u Ministarstvu zdravlja za “Blic”.

vakcinacija

ODBOR

I Taxi Zrenjanin

Medicinski stručnjaci na Odboru za zdravlje u Skupštini Srbije juče su ocenili da je struka zatajila pred takozvanim antivakcinalnim lobijem, koji širi paniku preko društvenih mreža i istakli da je apsurdno u 21. veku diskutovati o obavezi vakcinisanja Svi učesnici složili su se da je vakcina najjednostavniji i najefikasniji način zaštite od zaraznih bolesti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Obavezne vakcine
BCG (protiv tuberkuloze)
HepB (protiv akutnog hepatitisa B)
MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola)
HiB (sprečava smrtonosnu bakteriju Hemofilus influence)
DTP (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja)
Poliovakcina (protiv dečje paralize)

Uprkos činjenici da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana niti ih roditelji vode kod lekara, a jedan broj roditelja donosi takvu odluku i kod pedijatra potpisuje izjavu da ne želi da njegovo dete bude vakcinisano.

IMUNITET

– Na ovaj način ugrožava se kolektivni imunitet, što za posledicu može da ima vraćanje davno iskorenjenih i opasnih bolesti, kao što su dečja paraliza, difterija ili velike boginje. Po meni, nije rešenje kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu decu, već im se mora ukazati na neophodnost imunizacije – kaže dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Prijave protiv roditelja po gradovima
Kragujevac – 28
Subotica – 21
Beograd – 20
Zrenjanin -13
Novi Sad – 8
Pančevo – 7
Sombor – 7
Požarevac – 6
Šabac – 4
Zaječar – 3
Valjevo – 2
Kruševac – 1

Naš zakon propisuje da u slučaju da roditelj ne dovede dete kod pedijatra u vreme kada je propisana vakcinacija, dom zdravlja nekoliko puta treba da upozori roditelje na tu obavezu, pa tek posle neuspelih pokušaja šalje informaciju sanitarnoj inspekciji da dete nije vakcinisano. Sanitarna inspekcija nakon ponovljene provere slučaj šalje kod sudije za prekršaje. Procenat dece u Srbiji koja svake godine budu vakcinisana je oko 90 odsto, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 odsto vakcinisanog stanovništva čini takozvani kolektivni bedem koji štiti od epidemija i onaj manji broj nevakcinisanih.

SPINOVANJE

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je sumnju da su vakcine štetne, a najviše među njima MMR vakcina, podgrejao pre petnaestak godina engleski naučnik koji je izneo tvrdnju da ta vakcina dovodi do bolesti autizma kod dece. Ustanovljeno je da je takav zaključak bio zasnovan na netačnim informacijama, pa je teorija odbačena, ali sumnja je ostala.

– Ratovi su iza nas, nemaština, nehigijenski uslovi života, a niko nije oboleo od tetanusa. To možemo da zahvalimo vakcini koja se na ovim prostorima primenjuje decenijama – ističe dr Tiodorović.

PREDRASUDE

Najčešće se pominje da MMR vakcina može da izazove autizam. U raznim muslimanskim zemljama izbegavaju decu da vakcinišu protiv dečje paralize, jer je cepivo bazirano na svinjskom mesu, kao i zbog toga što veruju da deca mogu ostati sterilna, što je apsurd.

Izvor: Blic.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh