I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

10 stvari o našim najmlađim sugrađanima iz pretprošlog veka

1. Deci ispod 13 godina bilo je zabranjeno pušenje.

2. Deci ispod 15 godina bio je zabranjen ulazak u kafane i gostionice.

3. Za izostanak dece sa školske nastave, roditelji i staratelji bili su kažnjavani novčanom globom. U gradskoj arhivi sačuvano je na desetine spiskova učenika koji ne pohađaju nastavu i njihovih roditelja koji su zbog toga snosili finansijske posledice.

deca

Fordomanija

4. Glavni predmeti u osnovnim školama bili su veronauka, crkveno pojanje, čitanje i pisanje, dok su ostali predmeti bili sporedni.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

5. Đaci osnovnih i srednjih škola bili su u obavezi da prisustvuju crkvenim bogosluženjima. Svaka školska godina u Gimnaziji počinjala je svečanom liturgijom uz obavezno prisustvo đaka i nastavnika.

6. Po završetku srednjeg školovanja išlo se u vojsku, ali je postojala mogućnost oslobođenja od vojne obaveze putem otkupa ili slanja nekog drugog lica na njeno izdržavanje.

7. U sklopu gradske uprave Velikog Bečkereka postojala je posebna služba koja je bila zadužena za zaštitu prava dece i adolescenata, koja se zvala Siročadski sto. Ova ustanova je nastavila da postoji i u periodu između dva svetska rata.

8. Prvo zabavište u gradu otvoreno je 1872. godine, nakon višegodišnjih rasprava za i protiv. To je bila ustanova koja je funkcionisala po tzv. „Frebelovom principu”, po kojem funkcionišu i današnja zabavišta: umesto da već sa 3-4 godine uče čitanje i pisanje, deca su se igrala.

9. Od 1872. do 1913. godine, neposredno pred izbijanje Prvog svetskog rata, u Velikom Bečkereku otvoreno je i radilo ukupno sedam zabavišta.

10. Srpsko zabavište nalazilo se u današnjoj Karadžićevoj ulici, u objektu u kom je danas Predškolska ustanova Zrenjanin. Ono je otvoreno 1891. godine na inicijativu Dobrotvorne zadruge Srpkinja.

Izvor: Portal Zrikipedija

  • Divider

  • Divider
Na vrh