I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Preporuka Gradske biblioteke: 10 knjiga kojima su ptice bile inspiracija

PTICA kao simbol i kao motiv stara je koliko i čovečanstvo.

Od letenja kao spone između zemlje i neba, ptice su često bile ilustracija za putovanje duše i povratak nebeskoj domovini. Smatrane su glasnicima bogova, simbolima besmrtnosti i predskazivačima budućih događaja.

Od afričke umetnosti i pticolikih maski kao simbola snage i života, preko Homerove ornitomantije – tumačenja leta ptica kao znamenja ishoda velikih događaja, do podražavanja ptičjeg leta u šamanističkim oberedima koji nagoveštava oslobođanje od zemaljske težine i približavanje višem stanju bića, one su moćan i sveprisutan simbol.

U snu, simbol su snevačeve ličnosti. Po Feng shui-u, simboli su inspiracije i obnove.
Rečnici simbola obiluju ptičjim vrstama. Metafora su odlaska, promene, nestabilnosti, ali i prilagođavanja, fleksibilnosti. Simbol i zbilja, tu su. Oko nas. Sa nama. U knjigama, takođe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

PTICOLIKE PREPORUKE

Ptice
Tarjej Vesos

Ptice su prevedene na mnogo jezika i ekranizovane u Poljskoj, a 1997. Norveško narodno pozorište dramatizovalo je jedinstven i nadaleko čuven komad, koji je i danas aktuelan. Uz Vesosov “Ledeni dvorac”, roman “Ptice” na listi je ne samo najboljih norveških i skandinavskih, nego i svetskih romana XX veka. U bajkolikom okruženju norveških pejzaža Matisu priroda otkriva tajne. Matis poznaje jezik ptica. U stanju je da pročita pisma koja su mu napisale kljunom i stopalima. Zna da tumači njihov let. I zna da postavi najdublja životna pitanja: „Zašto su stvari takve kakve jesu?”
Zavistan od svoje sestre Hege, mentalno na nivou deteta, živi naizgled jenoličnim, ali intenzivnim unutrašnjim životom koji je u saglasju sa nečim što je moderno čovečanstvo izgubilo- sa prirodom. Bogati svetovi imaginacije, sukob između emocija i dužnosti, pitanje izbora, tematizovanje krivice i bola čine ovaj roman vanvremenskim. I čine da ga se dugo sećate.

ptica2

Kreja / strip
Lauri Ahonen, Jaakko Ahonen

Dobitnik nagrada 2013. godine (nagrada Comic Book Finlandia) i 2012. Kultahuippu (za najbolje ilustrovanu knjigu godine), nagrade festivala u Luki za najbolji grafički roman godine 2014. godine, te kandidat za čuvenu Eisnerovu nagradu u dve kategorije (najbolje američko izdanje stranog stripa i najbolji slikar/multimedijski umetnik) ovaj debitantski rad braće po imenu Jako i Lauri Ahonen iz Finske, kombinuje mračnu priču sa iskrama nade i prijateljstva, uz divne ilustracije i šarm čaplinovskog nemog filma. Mala kreja, uplašena i sitna, živi samotnjačkim životom u mračnoj, staroj kući… Ptičica je radoznala, ali prestravljena od onoga što vreba napolju. Svet van kuće nije upoznala, a nikada i neće, ako se njena zabrinuta majka pita…

Posmatrač ptica
Vida Ognjenović

Kritika procenjuje da je “Posmatrač ptica” najbolje delo ove književnice i rediteljke, a ocenjuju ga i kao jedan od najboljih srpskih romana novijeg vremena. “Roman Vide Ognjenović ispunjavaju velika i snažna priča, junaci izuzetnih sudbina, dubina pripovedačkog humora i snaga pripovedanja. U središtu ovog izuzetnog romana nalazi se junak izukrštanog i uskomešanog identiteta, ali čitalac prati i priče o Ruskom zaštitnom korpusu i belim Rusima – emigrantima u Srbiji, o istoriji železnice u Srbiji, o progonima i umetnosti, o Beogradu u vreme i posle Drugog svetskog rata, o Okudžavi i Visockom, o ljubavi i svevidećem oku policije. U ovaj roman stala je čitava druga polovina XX veka”. (Arhipelag)

Ubiti pticu rugalicu
Harper Li

Klasik američke književnosti čija radnja, iako se dešava tridesetih godina XX veka, obraća se jasno i direktno i našem, i svakom vremenu uopšte, baš onako kako to čine remek-dela. “Iz perspektive Skaut Finč, šestogodišnje devojčice odrasle u malom gradu na jugu zemlje, Harper Li na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. U učmaloj sredini ogrezloj u nasilje i hipokriziju, moralna snaga jednog čoveka, advokata Atikusa Finča, podsetiće stanovnike Okruga Mejkom, ali i samog čitaoca, koliko je teško i važno istrajati u tome da se bude Čovek. Braneći crnca optuženog za silovanje bele žene, Atikus staje u odbranu ljudskog dostojanstva i vere u ispravnost zakonodavnog sistema. Zahvaljujući snazi svog karaktera on se tako svrstava u red onih retkih junaka koji prevazilazeći okvire jednog književnog dela postaju simbol univerzalne pravičnosti”.
(Laguna)

ptica

Obojena ptica
Ježi Kosinski

Napisan 1965. u emigraciji, roman Ježija Kosinskog i danas ostavlja dubok utisak na čitaoce širom sveta. Svedočanstvo je o ratnim godinama u Poljskoj i zlu koje se sručilo na tamnoputog jevrejskog dečaka koji luta po zabitim selima bežeći od nacističkog pogroma. Začudo, nacistička okupacija i zločini koji su inicirali dečakovo odvajanje od porodice i beg iz grada, predstavljeni su kao pozadina i okvir radnje, a svekoliki užas kroz koji mladi junak prolazi – patnja, mučenje i stradanje, biće izazvani od strane domaćeg življa. S jedne strane primitivan, zaostao, izopačen i zao živalj po poljskim selima četrdesetih godina i sa druge strane nedužni izopšteni stradalnik upućuju na istinu o univerzalnosti ljudskog zla koju Kosinski slika. Ona je alegorično predstavljena kao obojena ptica koju zbog različitosti najpre odbacuju, a potom unište ptice iz sopstvenog jata.

ptica3

Noćna Ptica
Adam Bruks

O “Noćnoj ptici” govori se kao o svetskoj senzaciji koja je pomerila granice trilera u XXI veku. Sve ono što se od dobrog trilera očekuje: originalnost i odličnan zaplet, napetost, neizvesnost do samog kraja – sve je tu. “Nakon dve decenije provedene u zatočeništvu, nekadašnji špijun britanske obaveštajne službe Li Huašeng beži iz logora preko ledenog bespuća severozapadne Kine. Na ulicama Pekinga, gde sve vri od opasnosti i oštrog policijskog nadzora, vešti begunac uspeva da pronađe sklonište, a britanski novinar Filip Mangan pomaže mu da stupi u kontakt sa bivšim saradnicima. U očajničkom naporu da se domogne slobode i trajno napusti Kinu, Li je spreman da britanskoj obaveštajnoj službi otkrije poverljive vojne informacije u zamenu za njihovu pomoć. Međutim, ono što Li nudi vredi daleko više nego što je i sam svestan – i to ne samo britanskoj vladi…”

Ptice u ustima
Samanta Šveblin

Samanta Šveblin veruje u dobru, zanimljivu, podsticajnu književnost, a užasava se dosadne. Šveblin je postala najoriginalniji i najjači glas savremenog mladog pripovedaštva ne samo Argentine nego možda i čitave Latinske Amerike. “U narativnom svetu Samante Šveblin, u svakoj priči o njemu, postoji uvek gotovo neprimetna pukotina kroz koju njeni protagonisti pokušavaju da uteknu u neku drugu, blagorodniju stvarnost koju ni mi, čitaoci, ni oni kao likovi, kao da ne poznajemo. Svi tekstovi Samante Šveblin su više nego uzoriti: onako kako su to priče Rejmonda Karvera ili Gabrije Garsije Markesa. Dobro korišćenje šturog, direktnog jezika bez prideva stvara to osećanje dvostrukog dna, postojanja nečeg (pretećeg?) neizrečenog i neizrecivog, ali dubljeg i važnijeg, što prezire blagoglagoljivost i hod u mestu. Možda je sve to samo drugo ime za književnost o suštini stvari.” (Agora)

Sve ptice pevaju
Ivi Vajld

Roman „Sve ptice pevaju“, britanske autorke Ivi Vajld, osvojio je Evropsku nagradu za književnost, kao i druga važna priznanja: književnu nagradu „Miles Franklin” za prikaz života u Australiji i „Encore“ nagradu za najbolju drugu knjigu. Delo je objavljeno u okviru projekta „Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti“ nastalog u saradnji sa programom „Kreativna Evropa“. Džejk živi usamljeno na slabo naseljenom ostrvu izloženom nemilosrdnim naletima kiše i vetra. Jedino društvo prave joj poludresirano kuče po imenu Pas i stado ovaca. Zbog podozrivih pogleda meštana i napete atmosfere na ostrvu, Džejk se oseća potpuno izolovano, ali to joj je i bila namera. Međutim, taj mir neće dugo potrajati… Čitaočeva pažnja ostaće budna uz ovu povest koja ponire u podsvest, a koja nije ni triler ni horor, iako se oni osete sa svake stranice..

DEČIJE KNJIGE

Pustolovina na ostrvu ptica
Aleksandar Sekulov

Mladi čitaoci (od 13 do 15 godina) uz ovaj roman uploviće u pravu letnju avanturu trojice dečaka.
Prijatelji Nikolas, Armando i Aleks na Piratskom ostrvu doživeće brojne zgode, pa i oluju, borbu sa došljacima za prevlast nad svojom teritorijom, ali i borbu za naklonost zelenooke devojke.
Uz sjajno predstavljen doiživljaj prve ljubavi i sazrevanja, roman ovog čuvenog bugarkog autora vraća nam mirise i boje leta. A u roman nas uvode ptice koje u svetlosti Egeja kruže nebom…

Deka i ja
Sajmon Džejms

Mala Džes ima deku, a deka obožava da posmatra ptice. Stalno govori kako su one čudnovate. Devojčica pak nikako ne može da mu poveruje. Zato poželi da jednog jutra krene na posmatranje zajedno sa dekom. Iz šume će se Džes vratiti sa čudesnim pričama. Ovo je knjiga o prisnom odnosu i toplom druženju dva bića. Naravno, ovo je knjiga i o pticama…

ptica1

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh