I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

10 detalja iz života Jovana Veselinova Žarka

Na današnji dan (8. februar) 1983. godine, preminuo je Jovan Veselinov Žarko, narodni heroj Jugoslavije i sedmi po redu počasni građanin Zrenjanina.

Tim povodom, portal ZRikipedija predstavio je deset zanimljivih detalja iz njegovog života.

jovan-veselinov-zarkoJovan Veselinov Žarko
(1906-1983)

1. Jovan Veselinov Žarko rođen je u selu Kumane 1906. godine. Ovo selo je, zbog svojih žitelja koji su učestvovali u Oktobarskoj revoluciji 1917. godine, svojevremeno dobilo nadimak „Mala Moskva”, a Jovan Veselinov je svoj nadimak „Žarko” dobio po svom saborcu i zemljaku Žarku Aćimovu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

2. Kao član ilegalne Komunističke partije Jugoslavije, Veselinov je 1926. godine otišao u Sovjetski savez, gde je studirao na Komunističkom univerzitetu nacionalnih manjina Zapada. U tom periodu, nosio je ime Kiril Vasilevič Goljcev.

3. Veselinov se 1930. godine vratio u Jugoslaviju, kada je i uhapšen. Petnaestogodišnju zatvorsku kaznu izdržavao je u Lepoglavi i Sremskoj Mitrovici. Na robiji je proveo 10 godina, a pobegao je u noći između 21. i 22. avgusta 1941. Bio je organizator spektakularnog bekstva, u kom je iz zatvora pobeglo 32 kažnjenika.

4. Nakon bekstva iz zatvora, Veselinov je aktivno učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi, bio je tvorac čuvene parole „Ni zrna žita okupatoru!”, koju je propagirao u listu „Slobodna Vojvodina” čiji je urednik bio.

5. Po završetku rata, proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije (5. jula 1952).

6. U posleratnoj Jugoslaviji, Veselinov je obavljao niz važnih funkcija u državnoj upravi. Bio je ministar za agrarnu reformu i industriju i potpredsednik vlade Narodne republike Srbije.

7. Veselinov je napisao knjigu o svom učešću u NOB-u pod nazivom „Svi smo mi jedna partija”; po motivima ove knjige, Radio-televizija Vojvodine snimila je seriju „Baza na Dunavu” 1981. godine.

8. Veselinov je 2. oktobra 1981. proglašen za počasnog građanina Zrenjanina. Ovo priznanje mu je u Domu mladosti svečano uručio predsednik zrenjaninske opštine Miroljub Gećin.

9. Ulica Kralja Petra I u Zrenjaninu nosila je jedno vreme naziv Jovana Veselinova Žarka.

10. Veselinov je preminuo 8. februara 1983. i sahranjen je u Novom Sadu. U Beogradu, Novom Sadu i Novoj Crnji održane su komemorativne sednice, a u skupštini opštine Zrenjanin bila je otvorena knjiga žalosti. Posmrtno slovo na grobu Jovana Veselinova Žarka držali su predsednik Predsedništva Savezne republike Bosne i Hercegovine Branko Mikulić i član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Boško Krunić.

Opširnije o Jovanu Veselinovu Žarku možete pročitati OVDE

Izvor: Portal Zrikipedija

  • Divider

  • Divider
Na vrh