I love Zrenjanin

  • Hotel Vojvodina
  • Sveti Jovan
Kultura

Podsećanje na detinjstvo – izložba „Blago nama decama što smo taki mali“ i „Muzej za decu“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 11. maja u 19 sati svečano će biti otvorena izložba Etnološkog odeljenja “Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici”.

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin, ali iz drugih muzeja u Vojvodini. Ovom prilikom biće izloženi prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstava, dok će jedan deo izložbe biti posvećen igračkama i dečijim igrama.


Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

I-Taxi

MUZEJ ZA DECU

Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“. U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Putem igračaka u „malom muzeju“ predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.


Otvaranjem ovih izložbi Narodni muzej Zrenjanin obeležava početak Manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ koja se ove godine održava treći put. Muzeji Srbije od 11. do 20. maja uz različite sadržaje biće otvoreni za publiku od 10 do 22h. Manifestacija se završava obeležavanjem Evropske noći muzeja 20. maja prilikom koje će Narodni muzej Zrenjanin i ostali učesnici raditi od 17 do 01h uz besplatan ulaz i raznovrsne programe.a

  • Divider
  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh