I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Zašto posetiti Zrenjanin ?

Zrenjanin, glavni grad regije Banat, nalazi se 75 kilometara od Beograda i 50 kilometara od Novog Sada. Na površini od 1362m2, osim centralnog gradskog jezgra i 15 naselja, Zrenjanin ima i svoju reku, jezera, prugu, aerodrom.

Po ulasku u grad oseća se snažan spoj prošlih vremena i sadašnjosti, bogate istorije koju grad čuva, i modernih, savremenih rešenja koja prihvata.

Na ulicama Zrenjanina čućete različite jezike – srpski, mađarski, slovački, rumunski… Svim tim jezicima govore građani, predstavnici 20 nacionalnih manjina koje svedoče o izuzetno bogatoj  multijezičnoj i multikulturalnoj sredini grada.

trgovi-zrenjanina-001

I Taxi Zrenjanin

Centralni trg krasi nekadašnji Županijski dvor, današnja Gradska kuća. Ovo reprezentativno zdanje iz 1820. godine delo je Josipa Fišera. Hol zgrade čine vitraži koji personifikuju Moć, Pravdu i Mudrost.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Većinu zgrada u starom jezgru grada početkom 20- tog veka izgradili su bogati trgovci, poput velelepne Bukovčeve palate – kuće trgovca Stevana Bukovca iz 1905. godine, Šeherezade izgrađene u mavarskom stilu, Prve robne kuće nameštaja “Bence i sin” – Antala i Mikše Bencea, Palate Daun trgovca Đure Dauna… Centrom danas dominira višespratna zgrada “Vodotoranj” izgrađena 1964. godine.

ulica-kralja-aleksandra-prvo-karadjordjevica-zrenjanin-0021

Pravi dragulj među starim zdanjima jeste zgrada Narodnog pozorišta sagrađena 1839. godine,  zbog čega je najstarija u Srbiji. U prelepoj pozorišnoj sali danas se izvode vrhunske lutkarske i dramske predstave. Značajan deo kulturne baštine Zrenjanina otkrićete u zgradi Narodnog muzeja koja godišnje primi desetine hiljada posetilaca. Ovaj grad poznat je po likovnim kolonijama i horovima svetskog renomea.

pozoriste

Za Zrenjanin ćete čuti da je“grad sportova”. U njemu leži riznica brojnih pehara i medalja koje su vrsni sportisti, rođeni Zrenjaninci,  donosili sa olimpijskih, svetskih i evropskih takmičenja. Nekadašnji sportski asovi – veslač Milorad Stanulov, rukometaš Momir Rnić, odbojkaši Nikola i Vanja Grbić, košarkaš Dejan Bodiroga i mnogi drugi,  dobili su pojačanje u mlađoj generaciji koju predvode Ivan Lenđer,  Ivana Španović, Miroslava Najdanovski, Momir Rnić junior…

Centar Zrenjanina oivičava tok reke Begej uz čije se šetalište može doći do čuvene pivare Lazara Dunđerskog. Presecanjem meandra reke Begej, Zrenjanin je dobio tri gradska jezera od kojih se centralno nalazi u neposrednoj blizini velelepne zgrade suda, i predstavlja atraktivno šetalište. Ovaj grad zapamtićete po deset mostova, različite arhitektonske građe i stilova, a u sećanju će vam ostati “most na suvom”, jedinstveni slučaj na svetu koji pleni pažnju turista.

mali-most-zrenjanin-0031

Pogled će vam privući crkve i hramovi – od Uspenskog hrama, rimokatoličke katedrale, ruske, slovačko – evangelističke , reformatske crkve, do hrama Vavedenje i manastira svete Melanije Rimljanke.

Prelepe parkovske površine koncentrisane u užem i širem centru grada, mesta su koja ne biste trebali zaobići – Županijski park, “park poljubaca” Čokliget, Plankova bašta i Karađorđev park. Njihove zelene aleje i biste istorijskih ličnosti, podstaći će vam za obilaskom još nekoliko atraktivnih parkova Zrenjanina.

Glavni banatski grad ima tri velika izletišta  – “Motel”,  koji predstavlja rekreativno izletište sa prostorom uređenim za sportske aktivnosti i piknike, izletište na reci Tisa na kojem tokom leta veliki broj građana provodi slobodno vreme u hladu guste šume ili kupanju na uređenom delu obale, i izletištejezero Peskara kao izuzetan potencijal Zrenjanina, koje u letnjoj sezoni dnevno privuče nekoliko hiljada kupača.

kupaliste-peskara-zrenjanin-003

Zrenjanin ima nekoliko atraktivnih lokacija koja tokom godine kontinuirano okupljaju turiste, a omiljena su mesta i za odmor lokalnog stanovništva. Specijalni rezervat prirode ’’Stari Begej – Carska Bara’’ zaštićeno je Ramsarsko područje i predstavlja kompleks od skoro 1700 hektara. Carska bara jedna je od najznačajnijih ornitoloških stanica u ovom delu Evrope sa oko 240 retkih vrsta ptica, od kojih su 130 stanarice, a 110 selice. Jedino je stanište na kojem se gnezdi osam vrsta čaplji.

carska-bara-003

Na ulazu u rezervat, obgrljeno rekama Tisa, Begej i Tamiš nalazi se Ribarsko gazdinstvo “Ečka”, drugo po veličini u Evropi , poznato po viševekovnoj tradiciji ribarenja i uzgoju “Ečanskog šarana”. U blizini se nalazi prelepi turističko ugostiteljski objekat, hotel “Sibila”, koji osim prenoćišta nudi i izvrsne riblje specijalitete poput čuvene Carske riblje čorbe od svežeg šarana. U neposrednoj blizini nalazi se i etno kompleks ,,Tiganjica“, sa restoranom, sobama za prenoćište i mini zoo-vrtom.

Od izuzetnog istorijskog i turističkog značaja je dvorac “Kaštel” u Ečki koji je 1820. godine sagradio jermenski vlastelin Lazar Lukač. Bajkoviti dvorac renoviran je u autentičnom stilu i danas predstavlja hotel u privatnom vlasništvu u kojem tokom cele godine borave gosti i lovci iz inostranstva privučeni lovištima u priobalju donjeg toka reke Begej i rezervatom ,,Stari Begej – Carska bara”.

kastel

U Melencima, na 17 kilometara od Zrenjanina, nalazi se još jedno turističko blago – “Banja Rusanda” poznata po vrednoj tradiciji lečenja Peloidom, lekovitim blatom iz jezera Rusanda. Rusanda je danas jedino aktivno banjsko lečilište u Banatu, i kao Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju raspolaže sa oko 400 ležaja.

banja-rusanda-melenci-004

Grad Zrenjanin dugo je bio poznat po proizvodnji piva čija je duga tradicija otpočela davne 1745. godine u jednoj od najstarijih pivara u Evropi. Iako se „tečni hleb“  više ne proizvodi u gradu na Begeju, stanovništvo je zadržalo tardicionalnu manifestaciju „Dani piva“, koja je na mapi turizma Srbije skoro tri decenije jedna od najposećenijih i najznačajnijih. U tim danima, Zrenjanin postaje stecište brojnih turista iz cele zemlje i država u regionu, koji  uživaju u najkvalitetnijim vrstama piva i bogatoj gastronomskoj ponudi banatske regije.

restoran-stara-zanatlija-zrenjanin-002U Zrenjaninu se održavaju i muzički festivali raznih žanrova poput „Gradske Tamburice“, „Soundloversa“, Međunarodni  festival folklora „Lala“, kulturne manifestacije – „Dani Uroša Predića“, „Sremčevi dani“, etno festivali – “Žetelačke svečanosti“, ,„Banatske vredne ruke“, privredni sajam  – „Inocoop“, gastronomske manifestacije – „Kiflijada“, „Štrudlijada“, „Paradajzijada“…

Pored manifestacija, Zrenjanin tokom cele godine živi bogatim noćnim životom u velikom broju modernih klubova, diskoteka i pabova u kojima se organizuju zanimljivi tematski događaji za sve goste.

Na kraju, nemojte propustiti da pored čula vida i sluha zadovoljite i čulo ukusa. Zrenjanin je sjajan reprezent karakteristične ravničarske gastronomske ponude. U brojnim restoranima, poslužićemo vas autentičnim mesnim proizvodima poput kobasica, krvavice, slasnih gulaša i paprikaša, gomboca, štrudli i rezanaca s makom…  

ulica-kralja-aleksandra-prvo-karadjordjevica-zrenjanin-0011

Visit Zrenjanin je stranica za one koji nikada nisu posetili jedan od najlepših gradova plodne Vojvodine.

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej.

Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat.

Od nas, koji u njemu živimo.

Welcome & visit Zrenjanin

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh