I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Prvoje ne prekida tradiciju – prvi doleteo u svoj Taraš

Mužjak bele rode po imenu Prvoje, i ove godine se, prvi vratio u svoje selo – Taraš. Meštani kažu da Prvoje dugi niz godina ne prekida dugogodišnju tradiciju u tome da bude prvi koji će za sobom povući jato belih, dugonogih ptica. Zato su mu takvo ime i nadenuli.

I ove godine Udruženje građana “Taraške rode” obeležiće dolazak roda u svoje mirno selo. Članovi udruženja će za decu, učenike lokalne osnovne škole u subotu 11. mata organizovati “Doček roda” uz prikladan program. Tako se u 11 sati planira obilazak gnezda sa prvom pristiglom rodom, tačno u podne biće izvedena predstava “Bremenski muzikanti”, nakon toga deca će odgledati trejler filma “Pod istim nebom” i animirani film “Rode”.

Ova aktivnost je predviđena projektom koji nosi naziv “Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece”, a koji je finansijski podržan od “EuroNatur” fonadacije. Projekat realizuje UG “Taraške rode” u saradnji sa OŠ “Svetozar Marković-Toza” Elemir.

PerSu marketi

-Većina meštana našeg sela otvoreno se ponosi ovim divnim pticama. Pojedini tu ljubav umeju i da iskažu, kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica tog udruženja.

ZAŠTO JE TARAŠ “SELO RODA”

Prema sedmom međunarodnom popisu belih roda koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40.

Nemačka fondacija EuroNatur, koja se bavi zaštitom prirode, je kako zbog najvećeg broja belih roda tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije, promocije sela u širim okvirima, rešila da selu Taraš dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“. Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

  • Divider

  • Divider
  • ocna ordinacija
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh