I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

I učenici i građani Zrenjanina oduševljeni mobilnim planetarijumom

Mobilni planetarijum, sferni bioskop koji projektuje slike zvezdanog neba i drugih objekata u univerzumu, tokom dva dana videlo je oko 450 dece zrenjaninskih osnovnih škola.

Planetarijum je bio postavljen u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, a u posetu su dolazili i učenici škola „Vuk Karadžić“ i „Sonja Marinković“.

planetarijum-1

Centar za promociju nauke iz Beograda u čijem je vlasništvu planetarijum, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana održao je devet projekcija za osnovce i jednu za odrasle.

PerSu marketi

– U svakoj od deset grupa moglo je da bude po 50 učesnika. Sva deca koja su bila u planetarijumu su oduševljena, čak i kolege koje su prvi put imale priliku da vide ovakvu projekciju. Uspeli smo da sa mladim ljudima iz Centra za promociju „posejemo seme“ radoznalosti i želje za znanjem kod dece, a nikad ne znamo kada će to seme da proklija i procveta. Zato je jako važno da što više dece učestvuje u ovakvim projektima, rekla je nastavnica fizike Biljana Tankosić dodavši da se naredni dolazak mobilnog planetarijuma u Zrenjanin planira za septembar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Katarina Mladenović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ kaže da je tek nakon posete planetarijumu mogla da stvori pravi doživljaj o svemiru.

– Jako mi se svidelo u planetarijumu, pre svega što sve izgleda realno, i što na ovaj način lakše može mnogo toga da se objasni i mlađoj deci, kaže oduševljeno učenik Bogdan Kovačević.

planetarijum-2

Dolazak mobilnog planetarijuma organizovala je zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka u saradnji sa Građanskom inicijativom „Most na suvom“ u sklopu proslavljanja Međunarodne godine svetlosti koja se obeležava upravo 2015. godine. 

U Zrenjaninu je obeležavanje godine svetlosti počelo izložbom o Milutinu Milankoviću u gradskoj biblioteci, nastavljeno je javnim posmatranjem pomračenja sunca, a već sutra grupa nastavnika vodiće decu na Frušku goru na takmičenje astronoma u pronalaženju objekata na nebu.

Prema rečima Biljane Tankosić, u Zrenjaninu će na jesen biti organizovan Festival svetlosti na kom će biti prikazani brojni eksperimenti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh