I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Etno kuća u Belom Blatu – Muzej svih meštana

Banat-je-kao-prica(odlomak)

Ma kako vas krasila radoznalost, kada dodete u dvorište Etno kuće u Belom Blatu, nećete požuriti da zavirite u nju. Zato što, jednostavno, nećete uspeti da odolite đermu koji će vas privući vizuelno i emotivno, bili Vojvođani ili ne, niti da zaobiđete dvorišnu pećku, jednu od retkih u Vojvodini u kojoj se peku najukusnije lepinje.

A kad ste već tu, moraćete da virnete u kokošarnik na kojem je kućica za ptice, pa u kotarku sa svinjcima, potom i u trap, pa u kućicu za pse.

A onda je već i vreme za Etno kuću… Izgrađena je od prirodnih materijala, u tradicionalnom stilu, sa tavanicom napravljenom od blata i krovom prekrivenim trskom, a sve što je stalo u tri prostorije (za dnevni boravak, spavanje i gostinsku sobu), uz gonk, darovi su meštana i delo njihovog truda i rada – šerpe, lonci i tiganji u kojima se nekada kuvalo i peklo, kredenac, tanjiri i pribor koji su koristili, uzidana peć koja je sa jedne strane služila za pečenje hleba, a sa druge zagrevala prostoriju za spavanje, lavor u kome su se umivali, pegla na žar, kreveti sa perjanim pokrivačima i vezenim jastucima, jedna velika lutka u slovačkoj nošnji u uglu gostinskog kreveta…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

 

Kuća-muzej. Banatska kuća svih meštana. Njeni mirisi i slike prate nas do etno nadstrešnice, izgrađene između dvorišta i obližnjeg parka.

Ovde svraćaju đaci koji dolaze na ekskurzije, posetioci iz zemlje i inostranstva. Najčešće uz banatsku štrudlu ili lepinju namazanu mašću i posutu paprikom, postavljene na dugačak, ručno izrađeni drveni sto, smešteni na klupe, slušaju priče o Belom Blatu i Beloblaćanima, njihovoj kulturi i običajima, preplitanju jezika, nacija, vera, tradicije.

img1487yl8

I kako postoji jedan jezik koji se zove Beloblaćanski, a kojim govore deca, učeći ga dok se igraju žmurke. U njemu su reči srpske, mađarske, slovačke, bugarske…U njemu su reči ljubavne i zavičajne. I neraskidive međusobne veze za ceo život…

ETNO KUĆA OŽIVELA SELO

Većina meštana Belog Blata sa radošću govori o svom selu. I kako je jedinstveno, i pomalo idilično, a o Etno kući govore sa najviše ponosa.

etno centar slika sajt

 – Naša postavka Etno kuće, koja je u sastavu školskog dvorišta, rekonstrukcija je tradicionalne banatske kuće iz druge polovine 19.veka, recimo iz 1886. godine – priča Milena Goda, službenica u seoskoj školi koja brine o ovom kompleksu. Zato su u njoj peć zidana od naboja, pod od stočne balege izmešane sa zemljom, starinski nameštaj i pokućstvo. Od kada smo podigli Etno kuću, naše selo je oživelo. Dolaze nam posetioci sa svih strana, ekskurzije.

– I ovaj letnjikovac od trske oživi od mladosti meštana. Druže se ovde, uz gitaru, peku mladi kukuruz, pevaju. A mi se prisećamo onog svog bosonogog detinjstva i mladosti koje je imalo slične čari, kaže Goda.

BREST, TRSKA I RODE

Drvored sibirskog bresta simetrično, „pod konac“ raspoređen sa obe strane duge ulice kojom se ulazi u selo, okrečena stabla, oblikovane krošnje – prvi su impresivni utisci iz „lične karte“ Beloblaćana.

drvoredi belo blato

O vrednim i poštenim ljudima koji su naučili da žive skromno i uživaju u onom što imaju. Neopterećeni nacijama i verama, svako će vam ovde reći kako u Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ generacije uče ravnopravno na tri jezika, kao nigde u Srbiji. I kako su generacije ovde živele od ritske trske koja „niče sama od sebe“, ali je potreban silan trud da bi se ona privela nameni. I kako su im se u ovom poslu pre neku godinu pridružili Holanđani, a onda vrlo brzo , odustali od ovog posla, koji su ponovo prepustili banatskim Lalama.

I kako su i rode simbol njihovog mesta, kojima je ova isušena močvara i stvrdnuto blato ukazalo gostoprimstvo na brojnim banderama po seoskim ulicama. I kako su ova nahuškana gnezda tako blizu Carske Bare, jednog od najvećih rezervata ptica u Evropi.

Roda

A da su nenadmašni u krofnama, štrudlama, palačinkama, rezancima s makom i drugim banatskim specijalitetima, uveriće se svako ko ovde svrati. Nije im strano ni umeće pravljenja suvenira. Mnogi od njih veruju da je ono važan deo priče u budućnosti u kojoj će Belo Blato biti poseban etno turistički proizvod na turističkoj mapi Srbije.

Odlomak preuzet iz knjige „Banat je kao priča“, Zrenjanin 2011.

Autor : Branka i Jelena Jajić

Glavni urednik : Zoran Slavić

Izdavači : Istorijski arhiv Zrenjanin, NIP Zrenjanin

Produkcija : Etno festival Bagljaš

Foto: www.putovanja.infowww.eko.vojvodina.gov.rswww.dizajnzona.com 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh